• 2018.08.01.

Ne hagyjuk a templomot!

Ne hagyjuk a templomot!

Ne hagyjuk a templomot! 150 150 Patrióták

Értékőrző kiadvány a veszélybe került bánsági templomokról

A Magyar Patrióták Közössége 2014-ben elsőként adott hírt arról, hogy a délvidéki szórványban, a Bánság szerbiai részén működő Nagybecskereki Püspökség több műemlék-jellegű templomának lebontását tervezi. Egyesületünk gyors és hatékony fellépésének köszönhetően sikerült megakadályozni az értelmetlen rombolást, és egyúttal azt is elértük, hogy a magyar állam támogatásával megújult a leginkább veszélyeztetett németcsernyei templom. Négy év elteltével még mindig bőven akad teendő, ezért a dokumentált értékekről kiadványt jelentettünk meg.

A magyar közvéleményt és a helyi híveket egyaránt megrázta a hír, hogy az egyházmegye vezetése – gazdasági okokra hivatkozással – lemondott több értékes templomáról. Olyan műemlék-jellegű épületek lebontása merült fel, mint a Csekonics grófok által épített németcsernyei vagy a barokk párdányi, nem is beszélve a századfordulón emelt, katedrálisok építészeti színvonalát is elérő módosi templomról. A Patrióták kutatócsoportja a lehetséges indítékot illetően arra jutott, hogy az elhibázott döntés a ma Nyugat-Európában „divatos” templomrombolások sorába illik: legalább annyira az önfeladásról, mint a pénzhiányról szól. Szerencsére a tiltakozás és a segítség nem érkezett későn, így a templomok megmenekültek a lebontástól.

A három legismertebb templom: Németcsernye, Párdány és Módos

A három legismertebb templom: Németcsernye, Párdány és Módos

A 44 színes oldalból álló füzet a templommentő kezdeményezés ismertetetésén túl öt település, Galagonyás, Módos, Németcsernye, Párdány és Perlasz templomát mutatja be a fellelhető történeti források és a helyszíni kutatások alapján, külön tekintettel a helytörténet feldolgozására. A kiadvány nyolc tagtársunk önkéntes munkájának gyümölcse, aminek köszönhetően minőségi fényképek segítségével tudjuk szemléltetni, hogy a történelmi Torontál és Temes térsége nem „üres terület”, hanem kulturális értékekben bővelkedik, melyek azonban egy óvatlan pillanatban eltűnhetnek, ha nem vigyázunk rájuk.

Az egykor Temes-vidéknek nevezett, a török időket követően soknemzetiségűvé vált vidéket kettévágta a trianoni határ: nyugati részét a délszláv állam, keleti térségeit Románia kebelezte be. A katolikus lakosság elsőként akkor csappant meg, amikor Tito partizánjai elűzték a svábokat és sok helyről a magyarokat is. A fokozódó elvándorlás ellenére mai napig számottevő magyar közösség él a bánság szerbiai részén, így Módoson is, ahol a legutóbbi (2011-es) népszámlálás alkalmával a 2373 lakosból 288-an (12%) magyarnak vallották magukat. Jól tükrözi a még meglévő feladatok súlyát, hogy az itt található templom megmentésére továbbra sem sikerült forrást találni.

A módosi templom belső tere

A módosi templom belső tere

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megjelentetett kiadvány betekintést enged a Bánság sokat szenvedett földjének múltjába, jelenébe azzal a céllal, hogy leporolja a táj elfeledett értékeit. A Magyar Patrióták Közössége elsőbbséget adva a társadalmi érdeknek, a kiadványt honlapjáról is elérhetővé tette, amelyet innen lehet díjtalanul letölteni és böngészni. Azt reméljük ettől az ismeretterjesztő kiadványtól, hogy ha minél többen elolvassák, a bánsági templomokat nem lehet egyszerűen eltörölni a föld színéről, még a divatos korszellem jegyében sem.

Magyar Patrióták Közössége © 2018. július 31.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.