Lengyel-magyar megemlékezés a varsói felkelésre

Lengyel-magyar megemlékezés a varsói felkelésre 2048 1365 Patrióták
Gloria victis

Lengyel-magyar emlékezés a varsói felkelésre

A budapesti Lengyel Intézet megemlékezésén hajtottunk fejet a Varsói Felkelés kitörésének 78. évfordulója alkalmából augusztus elsején, a harcok megkezdésének időpontjára utaló 17 órai kezdettel. Ekkor nyílt meg a Platán Galériában Tadeusz Bukowski fényképkiállítása, aki annak idején felvételeivel megörökítette a ma már sajnos nem látható régi lengyel fővárost.

Légoltalmi sziréna hangjával kezdődött 17 órakor a Lengyel Intézethez tartozó Platán Galériában a varsói felkelés 78. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés, melyen egyesületünk tagjai is képviseltették magukat. A megnyitó Joanna Urbańska igazgató asszony köszöntőjével indult, aki hosszasan méltatta a magyarok áldozatvállalását, amellyel 1944-ben a lengyelek élet-halál harcát segítették. Ezt követően elhangzott a felkelők egyik legismertebb dala, a „Warszawskie dzieci – A varsói gyerekek” Fábián Zoltán gitáros-énekes előadásában.

Fábián Zoltán

A Koncept Kultúra Alapítvány képviseletében Anna Osiadacz asszony bemutatta a különleges kiállítás lényegét jelentő korhű eszközt, a Kasierpanorámát. A császárpanorámának is nevezett dobozba tekintve háromdimenziós formában látszanak a felvételek, melyeken nemcsak a háború előtti Varsót láthatjuk, hanem a felkelésről készült pillanatképek és a pusztulás drámai felvételek is megelevenednek szemeink előtt. A megemlékezésen beszédet mondott a Varsói Felkelés Múzeuma (Muzeum Powstania Warszawskiego) munkatársa, Ryszard Mączewski, és tiszteletét tette a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, Sebastian Kęciek úr.

Fotók: Katona Tamás / Lengyel Intézet

A kiállítás megtekinthető minden hétköznap 9-17 óra között, október 3-ig a Platán Galériában, bővebb információt az alábbi linken olvashatnak: https://instytutpolski.pl/…/megorokitve-varos-haboru…/

A Varsó a kaiserpanorámában című projekt a budapesti Lengyel Nagykövetség támogatásával valósult meg a Varsói Felkelés Múzeuma, a Koncept Kultura Alapítvány, valamint a Magyar Patrióták Közössége társszervezésében.

Patrióták © 2022. 08. 03.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.