• 2018.12.18.

Korláthelmec (Kárpátalja)

Korláthelmec (Kárpátalja)

Korláthelmec (Kárpátalja) 1000 667 Patrióták

2018-ban a Nemzeti Összetartozás Program újra a leghányatottabb sorsú nemzetrész, Kárpátalja felé tekintett: a fővárosi Duna Palotában megtartott év eleji jótékonysági rendezvényünkkel az Ungvári járában található felerészben magyarajkú nyelvhatári település, Korláthelmec új magyar óvodájának megépülését támogattuk. A rekord összegű, 1,4 millió forintos adomány a magyar állam által finanszírozott „zöldmezős” óvodaépítéshez fog hozzájárulni.

A korláthelmeci óvodások
A korláthelmeci óvodások

Ismertetés

Korláthelmec a Putka-hegy lábánál terül el, amely patkó alakjáról kapta nevét. Történelmi borvidéknek tekinthető táj ez, amelynek a közeli Szerednye a központja, ahol hajdanán a Dobóknak komoly szőlősbirtokaik voltak.
A faluról templomával együtt 1286-ban írnak először, nevének előtagja régi birtokosaira, a Korláth családra utal. 1910-ben 882 lakosából 861 magyarnak vallotta magát. A Trianon óta eltelt közel egy évszázad alatt a falu nemzetiségi képe erőteljesen megváltozott. 2001-ben kilencszáz lakosának 51%-a vallotta magát magyar anyanyelvűnek. Azóta a magyarok aránya tovább csökkent, mintegy 40 %-ra, mivel Ungvár közelsége miatt sok a beköltöző. A lakosság hagyományosan három felekezethez tartozik, melyek a református, a görög katolikus és a római katolikus. Urunk Mennybemenetele templomát a szovjetek 1960-ban bezárták, 1986 lerombolták. A rendszerváltozás után, 1994-ben épült újjá.

A korláthelmeci református templom
A korláthelmeci református templom

A kilencszáz lakosú Korláthelmecet Ungvár közelsége miatt kevésbé sújtja az elvándorlás, azonban ma már jobbára ukrán települések veszik körül, így az óvoda megvalósulása lehet a kulcs a magyarság egyik kárpátaljai végvárának megmaradásában.

A kezdeményezés bemutatása

Az Ungvártól 14 km-re délkeletre, a Kárpátok lábainál található Korláthelmecen lakó magyar óvodások jelenleg egy leromlott állapotú, a nevelésre alkalmatlan kicsiny épületbe kénytelenek látogatni. Annak érdekében, hogy ez megváltozzon, a nyelvhatár peremén lévő faluban 45 fő befogadására alkalmas óvodát épít az Ökumenikus Segélyszervezet a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében.

Csoportkép annál az üres teleknél, ahová az óvoda épülni fog
Csoportkép annál az üres teleknél, ahová az óvoda épülni fog

Amint a jogi akadályok is elhárulnak az új magyar óvoda építése elől, megkezdődhet a várva várt beruházás. Mivel a kiépítendő vízellátásra és a szennyvízelvezetésre jelenleg nincs forrás, így annak érdekében, hogy a korláthelmeci gyermekek jövőjét magyarul írják, további támogatásra van szükség.

A program megvalósulása, elért eredmények

Ezúttal nem a magyar kultúra napján, hanem március 13-án került sor a jótékonysági estre a fővárosi Duna Palotában. A rendezvényen műsort adott az Anima Soni együttes, amely a Pesterzsébet Központi Református Gyülekezet ifjúsági zenekaraként jött létre. A rendezvény védnökségét ezúttal is Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke vállalta el.

Összesen nettó 1.387.270 forint adomány érkezett, többsége banki átutalással, s csak kisebb része gyűlt össze a márciusban Budapesten, a Duna Palotában megrendezett jótékonysági esten. Több mint százan küldtek adományt, a Kárpát-medencén kívülről, a nyugati emigrációból is érkeztek felajánlások, így összesen 1,4 millió forintot tudunk átadni a beruházónak, az Ökumenikus Segélyszervezetnek.

Természetesen a Magyar Patrióták Közössége a kezdeményezést ezután is figyelemmel fogja kísérni, és a korláthelmeci magyar közösséggel is kapcsolatban marad.

Az Anima Soni együttes koncertje
Az Anima Soni együttes koncertje

Beszámolók

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.