Filmet készítettünk a rákosmezei Királydombról

Filmet készítettünk a rákosmezei Királydombról 2560 1920 Patrióták
Ismeretterjesztés

Filmet készítünk a rákosmezei Királydombról

A Patrióták javaslatára 2020 decemberében nemzeti emlékhellyé nyilvánított Királydombról és a középkori rákosmezei országgyűlések emlékezetéről forgatott filmet egyesületünk. A Patrióták félórás dokumentumfilmje augusztus 20-án, az államalapítás ünnepe alkalmából kerül fel az internetre.

Komoly adósságot törlesztenek a Patrióták azzal a dokumentumfilmmel, amely a rákosmezei Királydomb történelmi jelentőségét mutatja be: bár a reformkorban még valóságos kultusza volt ennek a Budapest külvárosában található helynek, a XIX. század második felében megfeledkezett a nemzet a középkori magyar országgyűlések színhelyéről. Pedig a Rákos mezeje sokáig a független, szabad és szuverén Magyarország szimbóluma volt.

A Patrióták filmjéből megtudhatjuk, mi történt a Rákos-mezőn a magyar középkorban és a későbbi évszázadokban, de az alkotók annak bemutatásával sem maradnak adósak, hogy az emlékhely milyen fontos szerepet töltött be a magyar kultúrában. A képkockákon megelevenedik a pillanat, amikor Kontos Gábor, egyesületünk elnökségi tagja több évnyi kutatómunka után egy térkép segítségével végre kétséget kizáróan azonosítani tudta a hajdani országgyűlések központját, a Királydombot. A film emellett végig vezeti a nézőt a nemzeti emlékhellyé nyilvánításhoz vezető úton, ami a Patrióták legnagyobb sikere az egyesület nyolcéves fennállása alatt.

Kontos Gábor helytörténész, elnökségi tag az ELTE könyvtárában, kutatómunka közben

Pillanatképek a filmforgatásról

A filmben ifj. Jászai László Jászai Mari-díjas színművész is szerepet vállalt 

Felvétel a Rákos-patak torkolatánál

Patrióták © 2022. 06. 09.

Ne maradjon le kezdeményezéseinkről, céljainkról és legfontosabb híreinkről! Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre, hogy mindig értesüljön a Patrióta ügyekről!

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.